Kekal bertenaga, sihat & berseri walaupun semakin berusia

Cantik & Sihat

Berkongsi resepi masakan, kisah travel & aktiviti kekeluargaan

Personal

Kisah bagaimana saya membina bisnes Shaklee semenjak 2012

Bisnes Shaklee

Tips & Tricks

7 Sebab Mengapa Anda WAJIB Menyusukan Si Manja Anda. #6 Bonus Untuk Anda!

Kelebihan Menyusukan Susu Ibu

Faedah Susu Ibu

Umum mengetahui susu ibu itu sesuatu yang sangat baik. Samada kepada bayi ataupun kepada si ibu. Alhamdulillah, kesedaran mengenai kepentingan susu ibu ini juga semakin meningkat semenjak beberapa tahun kebelakangan ini.  Walaubagaimanapun, masih ada lagi yang tidak ambil endah mengenai 1001 khasiat susu ibu ini.  Jangan pandang ringan mengenai pemberian makanan awal anak anda. 

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu menyusukan bayi anda. Antaranya:

1. Sistem Imunisasi Yang Baik

Bayi yang disusui susu ibu secara ekslusif mempunyai sistem imunisasi yang sangat baik. Ini adalah kerana di dalam susu ibu itu sendiri sudah mempunyai antibodi yang membantu si bayi membina imunisasi. Kolostrum (susu awal bayi) adalah sangat penting buat bayi yang baru dilahirkan untuk melindungi lapisan perut bayi yang masih sangat fragile di waktu itu, bertindak sebagai laksatif (menolong bayi mengeluarkan mekonium) dan menghalang kepada pembinaan bilirubin (membantu menghalang jaundis). Selain itu, kebaikan susu ibu ini akan berpanjangan sehingga si bayi tadi menjadi kanak-kanak. Kebaikan susu ibu ini tidak terhenti setakat usia bayi.

2. Mengurangkan risiko Sindrom Bayi Mati Mengejut (SIDS)

sindrom bayi mati mengejut

Kebelakangan ini, sangat banyak berita mengenai bayi meninggal secara mengejut. Lebih-lebih lagi apabila diletakkan di pusat penjagaan bayi. Ini adalah kerana kebiasaannya bayi diberikan botol susu tanpa pengawasan penjaga. Dan banyak studi telah menunjukkan bayi yang diberikan susu ibu lebih kurang risiko SIDS berbanding bayi yang diberikan susu formula.

3. Mempunyai IQ Yang Tinggi


Kelebihan Menyusukan Susu Ibu

Setiap ibu bapa pasti mahu anak-anaknya bijak dan cerdik. Menyusukan susu ibu adalah satu langkah awal yang sangat bijak dalam membentuk perkembangan IQ yang sihat. Merujuk kepada link ini, melalui research yang telah diadakan, kanak-kanak yang menyusu susu ibu mempunyai skor yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang menyusu susu formula. Selain ini, bonding yang terjalin antara ibu dan bayi semasa menyusu juga mempengaruhi IQ bayi.

4. Kurang Mendapat Jangkitan Penyakit dan Kolik

Bayi yang diberikan susu ibu akan kurang mendapat jangkitan-jangkitan penyakit seperti selesema, demam, jangkitan telinga, cirit birit, menigitis dan sebagainya. Selain itu ia turut mengurangkan risiko penyakit asma dan ekzema. Kemungkinan untuk bayi yang menyusu susu formula untuk mendapat ekzema adalah tinggi kerana bayi mungkin akan alah dengan kandungan susu formula tersebut. Bayi yang menyusu susu badan juga jarang mengalami kembung perut atau kolik kerana pelekapan sewaktu menyusu badan tidak menyebabkan udara memasuki perut bayi berbanding penggunaan botol susu.

5. Mengurangkan Risiko Diabetis Apabila Dewasa

bayi obes

Komposisi zat yang terdapat di dalam susu ibu adalah sangat lengkap dan tepat. Dan ianya berubah mengikut tempoh penyusuan dan umur seseorang bayi mengikut keperluan. Komposisi zat bagi seorang bayi pra-matang adalah tidak sama dengan bayi yang berusia 1 bulan (ia akan berubah mengikut usia bayi). Berbeza dengan susu formula, walaupun sudah banyak RnD yang dibuat, ianya tidak mampu menandingi zat di dalam susu ibu. Bayi yang menyusu badan akan mendapat zat yang seimbang dan ini akan dapat menjaga sistem pencernaannya dengan baik sekaligus mampu mengurangkan risiko diabetis apabila dewasa kelak.

6. Kebaikan Kepada Si Ibu (ya, anda!)

Apabila kita menyusukan bayi, hormon oksitoksin akan meningkat di mana ia akan membuatkan ibu lebih gembira, tenang dan kurang stres. Ini dapat mengurangkan risiko postpartum depression (meroyan). Selain itu, ia membantu ibu kembali langsing dengan ceoat kerana setiap kali ibu menyusukan anak ia turut membakar kalori ibu. Ia juga dapat mengecutkan rahim dan secara tidak langsung mengurangkan risiko pendarahan semasa berpantang. Risiko untuk mendapat kanser rahim dan payudara juga akan kurang. Dan ia juga mampu untuk melambatkan menstruasi dan kesuburan sekaligus! *Bonus lagi :)*

7. Mengeratkan Kasih Sayang Antara Ibu dan Bayi

Hubungan yang terjalin antara ibu yang menyusukan dan bayi sangat erat. Hanya yang pernah merasai tahu bagaimana rasanya perasaan yang wujud antara si ibu dan bayinya. Secara tidak langsung ini akan membina keyakinan diri anak anda!

Walau apapun cabaran yang ibu hadapi dalam menjayakan misi penyusuan ini, yang paling penting ibu dan bapa sama-sama mencari info dan ilmu sebanyak-banyaknya sebelum kelahiran permata hati. Sekurang-kurangnya target dahulu untuk menyusu susu ibu sepenuhnya untuk 6 bulan yang pertama dan boleh diteruskan sehingga 2 tahun penuh.

[accordions] [accordion load=”show”]Jangan lupa tekan butang SHARE di bawah sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat untuk sahabat & saudara anda. :)
Mudah-mudahan anda juga mendapat pahala berkongsi ilmu ini. Thanks!
[/accordion] [/accordions]

Artikel berkaitan

3 Comments

 • Reply Ibu Hamil Perlu Tahu 7 Perkara Ini Sebelum Ke Hospital Untuk Bersalin | Kisah Mak-Mak

  […]  Kenapa Wajib Menyusukan Bayi Baru Anda Dengan Susu Ibu SAHAJA Dan BUKAN Susu Formula    Tempoh Berpantang Yang Indah: Luka Episotomi Cepat Senbuh, Tak Sembelit & Rasa Bertenaga […]

  22 January 2015 at 9:09 am
 • Reply norhaniza mustafa bakri

  Breastfeeding is the best for mom n baby…alhamdulillah sy still fully Bfeeding skrg baby dh 8 bulan…insyaallah akan diteruskn sehingga 2 years

  30 March 2015 at 11:11 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error: Buat apa tu? :)