Lin Chalo
Momster | MommyPreneur | MomBlogRapher

Bismillah.

blogspot atau wordpress
Okay kali ni nak tulis mengenai perbezaan di antara blogspot dan juga wordpress. Sebab ramai yang confuse tak tau nak mulakan blog dengan blogspot atau wordpress.

Jangan risau, benda ni simple je. Saya akan cuba terangkan mengenai kedua-dua platform yang berbeza dengan menggunakan anologi yang mudah.

Ok now, bayangkan blogspot dan wordpress ni adalah ‘rumah’ ya.

1. Blogspot PERCUMA, WordPress BERBAYAR

Bila kita nak tulis blog, kita kene cari ‘rumah’ tempat untuk kita menulis. Ramai orang bermula dengan blogspot sebab blogspot ni percuma.

Kita tak perlu nak bayar apa-apa untuk menggunakan blogspot. Tapi kalau kita gunakan wordpress (read: bukan wordpress.com), kita perlu untuk membayar sejumlah duit untuk tinggal di ‘rumah’ ni.

Dalam bahasa mudahnya, kita ‘tumpang rumah orang lain’ sekiranya menggunakan blogspot. Tapi kalau kita guna wordpress, kita mempunyai ‘rumah sendiri’.

2. Alamat URL Blog Yang Berbeza

Apa tu URL? Dalam bahasa mudahnya, URL adalah alamat untuk blog kita. Macam rumah juga, setiap rumah mempunyai alamat yang berbeza-beza.

Tetapi, bagi pengguna blogspot, alamat URL blog anda akan ‘menumpang’ nama blogspot. Contohnya, http://www.iniblogsaya.blogspot.com. Yelah macam yang saya cerita di point no 1 tadi – anda ‘menumpang rumah orang lain’.

Kalau wordpress pula berbeza, URL blog anda seperti ini; http://www.iniblogsaya.com. Ini rumah anda sendiri, jadi tiada nama blogspot dalam alamat URL anda.

3. Widget, Plugin & Template

Bagi pengguna blogspot, widget yang sedia ada adalah limited. Template untuk blogspot juga limited. Paling mudah nak faham, bila kita ‘tumpang rumah orang lain’, kita tak boleh nak renovate atau hias lebih-lebih kan? Apa yang tuan rumah dah sediakan, kita guna je yang ada. Begitu juga dengan blogspot.

Tapi berbeza dengan pengguna wordpress. Anda mempunyai pilihan yang sangat banyak untuk plugin. Pilihan template juga sangat banyak. Anda bebas untuk buat renovate dan mendeko rumah anda sesuka hati. 🙂

4. Ownership & Security

Apabila saya terangkan mengenai hal sekuriti dan hak milik dengan kawan-kawan saya, paling mudah saya gambarkan dengan analogi ini.

Kalau anda menumpang kat rumah orang, bila-bila masa je anda boleh dihalau keluar daripada rumah tu (saya refer kepada blogspot).

Tapi kalau rumah sendiri (iaitu wordpress), anda akan sentiasa memiliki rumah tu selagi anda tetap membayar housing loan anda tanpa culas.

Risiko pengguna blogspot untuk kehilangan blog dengan tiba-tiba juga ada. Semua possibility tu ada.

Berbeza dengan wordpress, blog anda tetap ada kemungkinan untuk diserang oleh hackers, tetapi anda boleh memasang plugin yang membantu menjaga blog anda, dan anda juga boleh restore semula blog anda.

5. WordPress Nampak Lebih Professional

Secara peribadi, blog yang menggunakan alamat URL sendiri (read: .com, .my, .net, .biz dan lain-lain) kelihatan lebih professional dan reliable.

blogspot atau wordpress
Jadi ini adalah antara pros & cons di antara wordpress dan blogspot. Bagi saya, takde salah pun nak pilih antara kedua-dua platform ni. Bagi beginner kalau nak bermula dengan blogspot pun takde masalah.

Saya sendiri pun bermula dengan blogspot dan sampai sekarang saya masih mempunyai blog yang menggunakan blogspot ni. Tapi bila dah lama dalam dunia blogging ni saya dah buat dua lagi blog yang menggunakan wordpress. Salah satunya blog ini lah.

Anda boleh klik untuk melihat perbezaan antara kedua-duanya.

Yang paling penting dalam dunia blogging adalah konsisten untuk menulis dan berusaha menulis artikel yang berkualiti. Dan jangan suka copy paste artikel orang lain ya.. Content is king! 😀

Selamat berblogging gais!

Xoxo,

linchalo.com

 

Tahun 1998 merupakan tahun pertama saya menjejakkan kaki ke Semenanjung Malaysia ini. Saya datang untuk menyambung studi saya ke peringkat degree di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak ~The Garden of Knowledge & Virtue~ MasyaAllah! Di waktu itu saya terlalu muda, innocent, sangat berazam untuk berjaya, comel dan pemalu.
Saya buat pertama kalinya juga mempunyai ramai kawan2 secara tiba2 daripada seluruh negeri di Semenanjung, Sabah & Sarawak (not to mention the foreigners students). Dan saya mempunyai beberapa memori yang tidak manis untuk dikenang, tapi bila dikenang2kan semula itulah antara kenangan manis yang saya tidak boleh lupakan sehingga ke hari ini.

Situasi 1
 
 
Sewaktu saya mengikuti minggu orentasi di Matrikulasi, PJ, saya sangat terkejut apabila beberapa kawan baru yang saya jumpa bertanyakan beberapa soalan2 yang sangat tidak masuk akal yang saya rasa sangat tidak padan dengan tahap IQ mereka yang tinggi. Soalan itu sebenarnya sedikit sebanyak turut ‘mencalar’ hati saya sebagai penduduk Sabah. Apabila saya menyatakan yang saya berasal dari Sabah, mereka dengan tanpa rasa bersalah bertanya adakah ini pertama kali saya datang ke MALAYSIA? (Hello? Jadi Sabah tu apa? Filipina ka??) Dan bukan dia seorang sahaja yang bertanyakan soalan itu, bahkan ada beberapa lagi yang turut mempunyai persepsi yang sama.
Situasi 2
 
Saya juga pernah ditanya oleh seorang kawan saya adakah masih ramai orang di Sabah masih tinggal di atas pokok? Dan saya dengan selamba mengatakan, ‘Ya masih ramai, tapi mereka akan menggunakan lif untuk turun ke bawah’.
Tapi selepas itu saya berasa sangat bersalah kerana mungkin kawan saya itu tadi tidak tahu kasihan dia suasana sebenar di Sabah.
Situasi 3
 
 
Abang kepada seorang kawan saya (Salhah, nama sebenar) pernah bercerita, disebabkan bengang dengan usikan kawan2nya yang selalu mengusik dia dengan mengatakan suasana Sabah yang sangat daif pernah berkata bahawa untuk dia sampai ke pekan, dia perlu bertolak awal 3 hari kerana dia perlu melalui 2 batang sungai, 3 bukit dan kemudian perlu membawa sebilah parang untuk menebas2 rumput yang menghalang perjalanannya ke pekan. *Haha* Dan itu telah menyebabkan kawan2nya tidak pernah lagi mengusik mengenai Sabah kepada abangnya.
Situasi 4
 
 
Sewaktu menghadiri perkahwinan adik lelaki saya di Perak, MC yang menyambut kedatangan kami telah mengatakan dengan tanpa rasa bersalah “Selamat datang ke Malaysia pada rombongan pihak lelaki” dan itu telah membuatkan saya berbisik dalam hati ‘Kami juga orang Malaysia!’. Tapi sekurang2nya dia bukan pelajar IPTA dan tidak mengapalah kerana dia mungkin tidak tahu yang Tunku Abdul Rahman telah menggabungkan Sabah, Sarawak dan Tanah Melayu 48 tahun yang lalu melalui Gagasan Malaysianya!
Walau bagaimanapun, itu semua tetap menjadi kenangan pada saya yang berasal daripada Sabah. Sabah adalah satu negeri yang cantik. Punya etnik yang berbeza. Namun pesan saya, kita semua rakyat Malaysia.
Mungkin anda juga pernah mengalami pengalaman yang sama??